Site icon Mesagerul Cinzecimii

Adunarea celor sfinti “Ekklesia” – Daniel Onisor!

Adunarea celor sfinti "Ekklesia" - Daniel Onisor!

Ekklesia este cuvantul din NT care inseamna “biserica” si este de aceea, unul dintre cele mai importante cuvinte din NT. La fel ca multe alte cuvinte din NT, el are un fond dublu.

TextEvrei 10:25

a) Ekklesia are un fond grecesc 

– adunarea intrunita a poporului din Atena, cetatenii orasului care nu-si pirdusera drepturile civile. Puterea acestei adunari era nelimitata. Alegea si destituia magistrati, declara razboi, incheia pace, incheia contracte si aliante, aduna si aloca fonduri, era responsabila pentru conducerea tuturor operatiunilor militare. Este interesant de observat doua lucruri. In primul rand toate intrunirile ei incepeau cu rugaciuni si sacrificii. In al doilea rand cele doua lozinci a ei erau “egalitate (isonomia) si “libertate” (eleutheria). Atat pentru greci cat si pentru romani, cuvantul le era familiar cu sens de adunare intrunita.

b) Ekklesia are un fond ebraic 

– in Septuagita termenul reda cuvantul ebraic (qahal) care, la randul sau se trage dintr-o radacina care inseamna “a convoca”. Termenul este foarte comun in Septuagita, aparand de peste 70 de ori. In sensul ebraic inseamna ca atare, poporul lui Dumnezeu, convocat de Dumnezeu pentru ca sa-L asculte si sa actioneze pentru Dumnezeu.

F.J.A. Hort mentioneaza in mod corect ca la originea cuvantului nu inseamna, asa cum s-a afirmat adesea, un corp de oameni “alesi” din lume. El inseamna un corp de oameni care au fost “convocati” din casele lor, sa vina sa se intalnesca cu Dumnezeu. Convocarea nu era pentru cei putini alesi; era o convocare din partea statului catre fiecare om sa vina si sa-si asume responsabilitatile fata de Dumnezeu si Cuvantul Sau.

Apostolul Pavel consolideaza aceasta pretentie a lui Dumnezeu cand scrie evreilor: Sa nu parasim adunarea (Ekklesia) noastra cum au unii obicei….. Evrei 10. 25. Lipsa de la programele bisericii, sau frecventarea programelor preferate, denota o neseriozitate fata de porunca lui Dumnezeu. Conjunctia “sa nu” este o negatie la modul imperativ si are caracter de ordin, porunca ce nu poate fi revocata.

– daca lipsa de la programele obisnuite ale bisericii a devenit un sport pentru tine, adu-ti aminte ca in sport scpoul principal este acela, de a fi pe primul loc. Cu cat te antrenezi mai mult cu atat cresc sansele sa devii folositor.

– nu te amagi cu angajamentul, “aceasta va fi ultima ora cand voi merge mai tarziu la biserica, dar de duminica viitoare ……” biblia nu promite iertarea pacatelor facute anticipat.

– este foarte binevenita folosirea zilei de sambata, potrivit scopului pentru care a fost creata. Sambata este preludiul comuniunii noastere cu Dumnezeu si El se bucura cand are niste slujitori odihniti, proaspeti si gata de inchinare. Dar cand esti doborat de oboseala datorita faptului ca ziua are numai 24 de ore, trebuie sa fiu cu orice pret un proroc pentru a-ti spune ce parere are Dumnezeu despre tine?

– daca ai frecventa firma unde lucrezi, asa cum frecventezi biserica, cate firme ar trebui sa schimbi intr-un an? Biserica nu este o firma, ci este Ekklesia unde Dumnezeu este Domn si Stapan. Daca pretindem ca Dumnezeu sa fie prompt la cererile noastre, atunci se cade ca si noi sa fim punctuali la Ekklesia Lui.

– daca pregatirea copiiilor necesita un anumit interval de timp, ia-l in calcul si pune ceasul sa sune mai devreme exact cu timpul necesar. Copiii nu sunt un motiv de frecventare seralista a bisericii.

Viziunea bisericii si a calitatii de membru intr-o biserica, au un efect direct asupra familiei crestine. Biserica este adunarea celor rascumparati, dar caminul este locul unde oamenii isi petrec ce-a mai mare parte a timpului. Acolo unde caminele sunt dupa voia lui Dumnezeu, biserica progreseaza. O biserica sanatoasa depinde conditionat de o familie sanatoasa. Iata cateva sugestii de implicare a familiei atunci cand ne strangem la Ekklesia.

– implicarea in activitatile bisericii, va intari unitatea familiei. Bisrica este locul unde barbatii invata sa fie in egala masura, tati si soti, femeile mame si sotii iar copiii vor fi instruiti sa-si respecte parintii si sa-i asculte.

– implica-te in activitati ale bisericii care au ca scop, mentinerea caracterului si chemarea celor rascumparati. Lumea moderna este saturata la maxim de distractii si amuzament. Cind dorinta dupa un show reusit, intrece interesul pentru predica si partasie, am putea parafraza spusele Domnului Isus Hristos: “Casa Mea se va chema o casa de rugaciune dar voi ati facut din ea o casa de spectacol”.

– instruieste-ti copilul sa se implice in slujbele din biserica. Ridicularizarea manifestarilor stangace il vor handicapa pe copilul dornic sa slujeasca in biserica. Incurajeaza-l prin experientele tale personale, si nu mentiona numai succesele ci si esecurile care l-ar putea ajuta sa traga o invatatura folositoare.

– responsabilitatile familiare nu trebuie sa afecteze unitatea bisericii. Poate fi un privilegiu sa ai bunici, matusi, unchi, verisori si verisoare in aceiasi biserica dar tot atat de usor, relatiile de rudenie, pot deveni o problema considerabila daca se inverseaza prioritatile si se ignora responsabilitatile fata de biserica. Favorizarea membrilor familiei in obtinerea unor favoruri, apararea membrilor familiei in fata disciplinei bisericesti, dirijarea bisericii in interesul familiei, sunt doar cateva pericole care pandesc bisericile cu familii numeroase.

– activitatile din cadrul familiei nu trebuie sa submineze activitatile bisericii. Activitatile de agrement organizate in cadrul familiei, sau a unui grup mai restrans, se confrunta cu pericolul formarii gruparilor separatiste, atitudini care lovesc in unitatea bisericii. Cand familia si biserica indeplinesc functia de lideri si nu de rivali, avantajele sunt reciproce. Parintii sunt primi invatatori in pregatirea membrilor de maine.