Un tătic era tare nemulțumit de notele copilului său. L-a chemat la o mică discuție și i-a spus:
– Știu că poți mai mult. Acum ai note de 7 și 8, dar știu că dacă faci efort, va fi mai bine.
Copilul atât de mult își iubea tatăl încât nu a vrut să îl dezamăgească.
S-a mobilizat și în scurt timp a venit cu note de 8 și 9. Tatăl s-a uita în carnet și i-a spus:
– Vezi, știam că poți. Acum cred că vei lupta mai mult să ai note maxime.
Copilul s-a întors după o perioadă cu note de 10 pe linie. Cu sufletul plin de bucurie se uita spre tatăl său. Aceasta a privit îndelung carnetul de note și a exclamat:
– Ce ușor se dau notele astăzi…!
Așa se prăbușesc oamenii. Așa se destrămă relațiile. Așa se usucă speranța, bunătatea, altruismul. Cuvântul ,,mulțumesc” a devenit mai rar ca aurul. Trăim în iluzia că totul ni se cuvine, că lumea e datoare să ne țină pe palme și că e super normal să jurizăm viețile altora.
Dumnezeu nu lucrează la paușal. Noi, oamenii suntem diferiți în trăire cu Dumnezeu, în jertfă și dedicare. Este adevărat că suntem egali întru sângele lui Hristos care a fost vărsat pentru noi toți, la Cruce, dar suntem diferiți în transpirație pentru Hristos.
Iată câteva referințe biblice care ne pot ajuta în înțelegerea acestui adevăr:
Ieremia 15:1 – “Domnul mi-a zis: „Chiar dacă Moise şi Samuel s-ar înfăţişa înaintea Mea, tot n-aş fi binevoitor faţă de poporul acesta. Izgoneşte-l dinaintea Mea, ducă-se!” Ezechiel 14:14 – “chiar de ar fi în mijlocul ei aceşti trei oameni: Noe, Daniel şi Iov, ei nu şi-ar mântui decât sufletul lor prin neprihănirea lor”, zice Domnul Dumnezeu.”
Dumnezeu știe numele fiecăruia, dar îl pronunță pe al câtorva. Viața nu este o democrație în care toți suntem la fel. Fiecare va fi în plan duhovnicesc cât vrea el să fie. Investiția noastră, dedicarea și jertfirea va determina statura noastră de oameni mari sau mici.
E mai ușor, mai convenabil să demolezi pe altul decât să te construiești pe tine….!
Autor: Florin Ianovici!