Povestea Berzelor, o poveste umitoare

Rodan si Malena sunt doua cupluri de berze. Barza si barzoi! Sunt un cuplu. Ai stiut ca berzele au familii? Fsmilii de berze. Rodan si Malena aasa au fost numiti.

Ei locuiesc pentru cei care va intereseaza, in sudul Croatiei in satul Broadski Varos. In estul Croatiei. Rodan si Malena, doua berze sunt casatoriti si formeaza un cuplu de 20 de ani. Singura problema este ca in urma cu 12 ani, dupa 8 ani de casatorie Malena a fost impuscata din greseala de un vanator si I s-a frant definitiv o aripa. Malena, barza nu poate zbura decat greu.

Impreuna cu Rodan fac cate 2, 3 pui pe an. Rodan i-a invata sa zboare, dupa aceea cand toamna vine, Rodan ia cei 2,3 copii pe care i-a crescut si el pleaca 13.500 de km pana in Africa Ecuadoriala.

Sta acolo cateva luni de zile dupa care, Rodan se intoarce primavera si este prima barza care vine in Croatia. Se intoarce in viteza mare la sotia lui, la Malena. El da tonul la primavera in estul Croatiei.

Au ajuns berzele sa aiba mai multa constiinta decat noi, oamenii.

As vrea sa spun trei lucruri la trei categorii de oamenii referitor la aceasta poveste a berzelor, Rodan si Malena.

In primul rand vreau sa spun celor care sunteti plecati departe in alte tari, indiferent cat de trista este tara aceasta va asteapta acasa. Indiferent cat de frumoasa e vara unde sunteti voi, tara aceasta va asteapta acasa. Se simte locul vostru, lipsa voastra in biserici.

Se simte lipsa voastra la voi. Ati demonstrate ca puteti fi multi si la voi si ca sunteti mai destepti decat multi din tara aceasta.

Se simte lipsa voastra spun batranii biserici, n-are cine sa cante, nu are cine sa predice ca voi ati plecat. Cand veti avea cele necesare, intoarceti-va ca si Rodan se intoarce in fiecare an.

Apoi, vreau sa spun la al doilea grup de oameni ceva astazi. Suntem din pacate, unul dintre popoarele Europei cele mai destatornici atunci cand e vorba de casatorie. Imediat au inceput si romanii sa divorteze, sa plece. Am ajuns sa nu mai fim nici in familie solidaryi. Sunt batrani, spune Viorel Pasca, ii duc noapte la Tinca pe el, pe batrani si claxoneaza de doua ori cu masin si apoi arunca pe batrani in masina.

Rodan e un barzoi, dar el se intoarce inapoi la Malena. Daca cineva are aripa rupta, nu il lasi! Daca cuiva I se frage visul, nu-l lasi. La bine si la rau zic romanii. Pana cand? Avem probleme deja in bisericii. Poate ca nu trebuia sa-l lasam sa se casatoreasca, poate ca-s copii cu copii, poate ca s-au casatorit copii intre ei. Ii mai tinem!

Vreau sa intelegeti ca intodeauna cand se intampla ceva, unul e aici si dumneavoastra puteti duce mai departe. Nu numai neaparat in familie dar prea multi prieteni distrusi. Prea multi au abandonati pastoral, ca e batran, parintii, sotul, sotia ca nu mai poate.

Si al treilea lucru pe care vreau sa-l spun este ca, datoriile pe care le aveti in viata trebuie implinite indiferent daca va ajuta cineva sau nu va ajuta. Rodan e o barza mascul care isi invata singur barzoii cei mici sa zboare. El trebuie sa le aduca de mancare la toti. El o face singur!

Cel mai repede si cel mai sigur lucru in viata este sa iti dai demisia. Eu nu mai fac, nu mai cant, nu mai vin la rugaciune. Asa de usor ne lepadam de Hristos cand dam de greu. Cum dam de greu, nu mai facem nimic. Biserica trebuie sa functioneze!

Nimeni nu zice ca este usor. Dar dumneavoastra aveti o datorie fata de Dumnezeu, de tara si indiferent daca cineva se mai roaga pentru Romania tu trebuie sa te rogi. Indiferent daca cineva mai sta langa Dumnezeu, tu trebuie sa o faci. E mai greu sa lupti de unul singur dar se merita.

Fiecare tara are cate o pasare. Ne spune Dumnezeu, ajunge boul sa-si cunoasca stapanul. Ajung animalele sa isi cunoasca stapanul si noi oamenii uitam.

DOAMNE IARTA-NE!

Autor: Vladimir Pustan

Subscribe
Notificari despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile