O credință puternică ar putea fi cheia unui somn bun, potrivit unui studiu publicat în Journal for the Scientific Study of Religion.
Cercetătorii au descoperit că cei care cred în mântuire și simt că au o relație de nezdruncinat cu Dumnezeu tind să doarmă mai mult, să adoarmă mai repede și să se simtă mai odihniți dimineața, spune Terrence D. Hill, profesor asociat la Școala de Sociologie a Universității din Arizona.
Aceste convingeri, a explicat el, ajută pe cineva să simtă mai puțin stres, dând un sentiment de speranță și reducând tristețea și prin urmare, dormind mai bine.
„Are un sens intuitiv”, a spus co-autorul Reed T. Deangelis, student absolvent de sociologie la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill. „Oamenii care au siguranta ca sunt bine cu Dumnezeu și cred ca vor merge în ceruri, când vor muri sunt siguri.”
Cercetarea lor, a explicat Hill, „arată de asemenea, că religia poate promova indirect somnul, protejându-ne împotriva altor factori de risc – în acest caz, stresul”.
Potrivit Fundației Naționale pentru Somn, oamenii sunt prea stresați pentru a dormi atunci când nu se pot debarasa de ganduri și în schimb, își redau grijile sau frustrarea.
Religia poate ajuta la acest stres prin reunirea oamenilor care împărtășesc credințe comune în mod regulat, ceea ce construiește solidaritatea și un sentiment comun avand un scop.
Cum sa dormi mai bine?
„Datorita acestor motive, este adevarat ca călugării să poată experimenta mai puțină agitație ca urmare a evenimentelor negative ale vieții avand un somn de calitate mai bună”, se arată în raport.
Studiul a constatat, de asemenea, că nu este nevoie neapărat de o comunitate religioasă pentru a reduce stresul. O practică religioasă neorganizativă, cum ar fi citirea frecventă a Scripturilor și rugăciunea, poate reduce, de asemenea, stresul și poate facilita somnul sănătos atâta timp cât individul se simte sigur în atașamentul față de Dumnezeu și locul persoanei în viața de apoi.
Solutia somnului bun este credinta
„Un Credincioș s-ar putea să nu poată înțelege de ce la lovit nenorocirea. Dar poate dormi totuși mai bine noaptea știind că universul este sub ochii vigilenți al unui Dumnezeu care la sfârșitul zilei, rămâne profund preocupat de bunăstarea lumii și a locuitorilor săi”, concluzionează studiul.
Până acum, spun autorii studiului, au existat foarte puține cercetări privind corelația dintre religiozitate și somn.
Într-o lucrare publicată anul trecut în Journal of the National Sleep Foundation, au scris că în ultimele trei decenii numeroase studii au arătat că implicarea religioasă este asociată cu o sănătate îmbunătățită, inclusiv comportamente sănătoase, sănătate mintală, funcționare biologică, sănătate fizică și risc de mortalitate mai mic.
Datele transversale pentru studiu au provenit dintr-un sondaj Baylor Religion Survey din 1.410 persoane, care au fost întrebați despre evenimente stresante recente, calitatea somnului și implicarea religioasă și codițiile religioase.