Inamicul adevarat – Daniel Onisor!

Text: Efeseni 6:12-20

M-am uitat la ceas si am obsevat ca stam pe scaune de peste o ora. Ce ne mai lipseste acum, este o predica luuuuunga pana in momentul cand se va face colecta. Nu stiu daca atunci va mai fi cineva in sala ca sa se poata face colecta.. Haideti sa ne ridicam pe picioare si sa ne relaxam putin, intindem bratele, ne intoarcem in dreapta si-n stanga salutand pe vecinii nostrii. Handy ausschalten (deconectat), adunati cheile de contact ale masinii din mana copiilor si puneti-le in geanta.

Ilustratie. La una dintre sedintele cu biserica, cineva a spus ca fratele X sa nu mai fie pus la predica deoarece nu are chemarea si nici dinamica, consuma doar timpul gegeaba. O sora a ripostat spunand: “Lasati-l fratilor sa vorbeasca deoarece cand el predica asa o liniste si-o pace vine peste noi”. . . . . . . . Ocupati locurile.

In seara aceasta vreau sa va vorbesc despre un subiect care nu se abordeaza atat de frecvent in bisericile noastre. Biserica Penticostala are in doctrina sa invatatura despre Dumnezeu, invatatura despre ingeri, despre trinitate, despre Duhul Sfant si multe alte invataturi. Invatatura despre satan este deasemenea o invatatura doctrinara. Noi credem in existenta lui si invatam cum trebuie sa-i rezistam atacurilor sale insistente. Sa nu va fie cu mirare daca in seara aceasta voi vorbi despre diavolul. Cand eram in Romania, nu o data am auzit spunandu-se ca Ceausescu este diavolul in persoana. S-au scris tone de maculatura despre viata si activitate draceasca a lui Adolf Hitler  care si-a propus sa distruga poporul ales de Dumnezeu. Unii l-au numit pe Sddam Hussein ca fiind divolul. Chiar si personalitati artistice au fost asociate cu Satan, cum ar fi: Shirley MacLaine, cunoscuta pentru practicile ei ocultiste care in concordanta cu Sfintele Scripturi, au de-a face cu Satan. Orice am spune, nici unul din acestia n-au fost Satan in persoana. Satan este Satan, prietenul unora pentru o perioada si dusmanul tuturor.

Ilustr. In anul 1966 un scriitor a dat unei publicatii foarte cunoscute, un manuscris spre a fi publicat. Dar acest material a fost respins pe motiv ca subiectul cartii nu intereseaza pe nimeni si ca atare cartea va fi lipsita de succes. Titlul cartii era: PRINTUL INTUNERICULUI si prezenta existenta spirituala a lui Satan.

Am citit in publicatia saptamanala care apare aici in Austria, “NEWS” si o statistica arata ca peste 65% din copii si elevii chestionati, nu cred intr-o existenta reala a lui Satan. Cei mai multi presupun ca este o inventie a parintilor de a speria copii atunci cand nu vor sa stea linistiti. Cel mai mare tric al diavolului este, de a convinge lumea ca el nu exista cu adevarat.

Ilustr. Profesorul William Evans, scria, “Este foarte obisnuit in zilele de astazi, citarea cuvantului devil (diavol) prin indepartare literei “d” evil (ceva rau). Aceasta aduce ca rezultat, diminuarea ideii de o persoana actuala numita diavol, in favoarea unei influente numita rea. Predicatorul american Billi Sunday care a trait intre anii 1863-1935 a spus: Eu cred ca Satan este real din doua motive. #1. pentuca Biblia spune asa si #2. pentruca eu am avut de-a face cu el.

Noi stim ca satan este real deoarece Biblia afirma aceasta si Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu. In cartea lui Iov 1:6-7, citim ca la sfatul lui Dumnezeu cu ingerii a venit si Satan. Apoi in Apocalipsa citim deasemenea ca el va fi legat in lanturi pentru o perioada de 1000 de ani.

Suntem convinsi ca exista satan si pentru faprul ca uneori avem de-a face cu el. Nu toti crestinii sunt in stare sa recunoasca despre targul pe care incearca Satan sa-l faca cu orice om. El a venit si la Isus, macar ca era Fiul lui Dumnezeu si a venit in momentul oportun, atunci cand era prihelnica zamislirea poftei. Dupa 40 de zile si 40 de nopti, timp petrecut in post si rugaciune, Isus a flamanzit, Luca 4:2. A deschis discutia chiar cu mancarea de care isus avea nevoie in momentul acela.

Ilustr. Un tanar din Baden, in tovarasie cu prietenul sau, si-a ucis ambii parint deoarece vroia sa intre in posesia averii parintesti. a luat banii si a plecat in bordelele din Ungaria de unde a fost impachetat si adus in Austria. O femeie a inchiriat o camera la hotelul Intercontinental si spre dimineata si-a luat copilul in brate si a sarit de la etajul 12. Criminalul care a terorizat Austria timp de mai multe luni, cu scrisorile bomba trimise la diferite personalitati politice, s-a spanzurat in celula sa din inchisoarea din Graz.

CREDE-TI ACUM CA EXISTA DIAVOL? CREDE-TI IN PERSOANA LUI REALA?  

I. Originea lui

Uneori auzim spunandu-se ca diavolul nu e chiar asa de negru precum se vorbeste. Un tanar predicator s-a hotarat sa se casatoreasca si a cerut in casatorie pe fata care o iubea. Fata a fost intrbata de pastor daca-i place de tanarul predicator. “O frate, cand el predica parca vad un inger” a raspuns fata entuziasmata. Dupa cativa ani pastorul a intrebat-o din nou ce mai face ingerasul ei? “Eh, nu stiam eu pe atunci ca ingerii cateodata devin negrii” a raspuns sora mai putin entuziasmata. De retinut este faptul ca Satan nu s-a nascut din smoala sau dintr-o forta a intunericului. Satan este de origine divina si s-a nascut in prezenta lui Dumnezeu. A fost sarbatoare la nasterea lui si evenimentul s-a sarbatorit cu muzica Ezechel 28:13-17. El era raspunzator cu Lauda si Inchinarea la tronul de Slava a lui Dumnezeu. Era dirijorul corurilor sfinte, de ingeri.

Cati oameni n-au stralucit ca niste stele pana in momentul cand au iesit la suprafata pacatele lor ascunse. Din momentul acela au devenit niste stele cazatoare. Austria are un presedinte care in timpul mandatului sau prezidential a trait in imoralitate,  divortat de sotia sa si s-a casatorit cu o alta. In istoria imparatilor lui Israel, imparatul era cel care dadea tonul la sfintenie. Daca venea la carma un imparat pacatos, si Israel se alipea de idoli iar daca venea unul ca si Asa, Israel darama idolii si inaltimile. Stelele sunt cazatoare si asa a cazut si Satan. Isaia 14:12-15 “Cum ai cazutdin cer, Luceafar stralucitor, fiu al zorilor! Cum ai fost doborat la pamant tu biruitorul neamurilor. Tu ziceai in inima ta: Ma voi sui in cer, imi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu; voi sedea pe muntele adunarii dumnezeilor, la capatul miaza-noapte, ma voi sui pe varful norilor, voi fi ca Cel Prea Inalt. Dar ai fost aruncat in locuinta mortilor, in adancimile mormantului.

In pasajul acesta intalnim de cinci ori verbul tranzitiv – a voii. Toata definitia pacatului sta in acest cuvant. Cand s-a prezentat in gradina Edenului, in fata primei perechi de oameni, argumentul lui a fost acesta: …… veti fi ca Dumnezeu, cunoscand binele si raul. Genesa 3:5.

II Misiunea lui

Care este lucrarea diavolului in lume? Sa prade sa omoare si sa piarda daca se poate chiar pe cei alesi. Misiunea lui este de a castiga votul majoritatii si a face ipocriti pe cei din biserica fidela lui Hristos. A uni toate formel de religii si denominatiuni din lume, realizand un teren neted pentru venirea Anticristului. Nu e de mirare ca Mantuitorul se intreba daca la venirea Fiului Omului va mai gasi oare El credinta pe pamant.

2 Corinteni 4:3-4 Si daca Evanghelia noastra este acoperita, este acoperita pentru cei ce sunt pe calea pierzarii, a caror minte necredincioasa a orbit-o dumnezeul veacului acestuia, (Satan) ca sa nu vada stralucind lumina Evanghelieislavei lui Hristos, care este chipul lui Hristos. El orbeste mintea oamenilor cu lucruri ca: ateism, evolutionism, materialism, politeism si alte lucruri asemanatoare cu acestea. Diavolul nu lucreaza numai la inima necredinciosilor. El bate la inima credinciosilor in aceiasi masura.

In versetul 12 din textul citit in seara aceasta, avem de-a face cu patru termeni technici, termeni care in limba greaca au o semificatie deosebita. Caci noi na-avem de luptat impotriva carnii si sangeluici impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti. Efeseni 6:12.

#1. capetenii – domnul lumii acesteia, printul veacului….diavolul si demonii sai.

#2. domnii – puterea de a alege, libertatea de a face ce-ti place, decizia majoritatii, puterea de influenta asupra altora

#3. intunericul acestui veac – intunecarea privirii sau orbirea, ignoranta totala a principiilor lui Dumnezeu, ignoranta care conduce la imoralitate.

#4. locurile ceresti – templul ceresc, sanctuar

Acum luand toate cele patru precizari si punandu-le cap la cap ne dam seama ca lupta nu se da undeva in cosmos si n-ai nevoie de Apolo 13 pentru a te razboi cu dusmanul de moarte al omenirii. Capeteniile, domniile si stapanitorii intunericului acestui veac au un teren de lupta foarte definit. Este aproape de tine, este chiar in fiinta ta. Nu stiti ca voi sunteti Templul lui Dumnezeu, si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi? 1 Corinteni 3:16. Deci noi suntem templul ori sanctuarul unde are loc batalia. La nivelul mintii, locurile ceresti, iau fiinta toate poftele si in urma aceptarii poftei ia nastere infaptuirea. Daca se pierde batalia in sanctuar, locul ceresc, Templul lui Dumnezeu, de la intentie pana la infaptuire nu exista unitate de masura. Mantuitorul a spus ca pacatul este deja savarsit. Matei 5:28. Iov a facut legamant cu ochii lui si nu s-au oprit niciodata asupra unei femei. Nimeni nu te cunoaste mai bine decat tu insuti. Nimeni nu-ti cunoaste granitel decat tu care le pazesti.

Ilustr. Pe perioada razboiului din Yugoslavia, toate tarile au impus un embargo Yugoslaviei. Nu se putea imoorta nimic si nici exporta. Dar tocmai aceasta perioada a fost cea mai prihelnica ocazie pentru contrabandistii de marfuri, in special benzina care a devenit foarte scumpa in Yugoslavia. Un contrabandist s-a urcat pe un vas care era ancorat pe malul Dunarii si l-a abordat pe capitan cu urmatoarea intrebare: “Cat sa-ti dau ca sa-mi treci doua butoaie cu benzina pana dincolo”? Nu se poate deoarece este embargo si legea interzice” a raspuns capitanul. “Iti dau 500 DM” a insistat contrabandistul. “Tu nu intelegi ca n-am voie”? a fost raspunsul capitanului. Iti dau 1500 DM numai sa ma ajuti. “Degeaba insisti, a raspuns capitanul deoarece as fi prins si o sa intru la inchisoare. 3000 DM a insistat omul cu benzina. In momentul acesta capitanul a dus mana la pistol, l-a intreptat spre contrabandist si a adaugat: “Paraseste de urgenta vasul deoarece te-ai apropiat prea mult de pretul cu care as putea fi cumparat.

Care este pretul tau? Il cunosti? Pentru Iuda Iscarioteanu a fost 30 de arginti, Pentru vanzatorii de frati din Romania a fost, aprovizionarea de la magazine speciale sau obtinerea unui pasaport cu viza pentru occident. Care-i pretul tau? Sex, Alcool, droguri, femei mai prezentabile decat sotia ta, popularitate, placere, fumatul? Veti spune Hoooo hoooooo frate la noi la penticostali nu exista asa ceva. Nu mi-am propus sa intreb daca este cineva in sala, ma refer la barbati, sa nu fi fumat macar o tigara in viata lui, ca la urma ar trebui sa facem o rugaciune pentru mincinosi. Mic sau mare, barbat sau femeie, batran sau copil, toti suntem vulnerabili in fata atacurilor diavolului si daca n-ar mijloci Duhul Sfant pentru noi toti, am fi doar niste epave. Tu iti cunosti pretul si eu mi-l cunosc de asemenea dar vreau sa-ti spun un secret. Si diavolul iti cunoaste pretul tau si el insista acolo unde stie ca poti fi cumparat. Fa ceea ce spune in versetu 18 citit in seara aceasta. Efeseni 6:18 Faceti in toata vremea prin Duhul tot felul de rugaciuni si cereri. Vegheati la aceasta cu toata staruinta si rugaciune pentru toti sfintii si domnul sa ne pastreze mereu treji pe calea mantuirii.

III Sfarsitul lui

Este Satan o persoana care va traii vesnic? Cata vreme va insela si va prada? Ioan din insula Patmos. …Vai de voi pamant si mare! Caci diavolul s-a pogorat la voi cuprins de o manie mare, fiindca stie ca are putina vreme. Apocalipsa 12:12

Ilustr. Comandantul unei unitati militare a dat ordin sa se faca un exercitiu militar dar fara munitie adevarats. Compania se imparte in doua grupe si vor lupta unii impotriva altora. In loc de pistol vor folosi cuvantul bang, bang, in loc de grenada de mana, bum, bum, si in loc de baioneta, tae, tae. Au plecat cele daua grupe si s-a data semnalu de incepere a luptei. Unul din soldati a vazut inamicul ca vine spre el si a strigat din toate puterile. Bang, bang dar nu s-a intamplat nimic. apoi a lua grenada si a strigat, bum, bum dar nici de data aceasta nu s-a intamplat nimic. Ajuns mai de el s-a gandit ca este pomentul sa treaca la lupta, corp la corp, si a strigat, tae, tae dar nici de data aceasta nu s-a intamplat nimic. Soldatu foarte nervos a trantit cascheta de pamant si s-a adresat catre celalalt: Ai trisat, nu joci corect, ai incalcat regula jocului deoarece nu ai cazut cand am folosit cele trei arme. Brummmmm brummmmm, a raspuns celalalt soldat, eu sunt un tanc.

Dragul meu, impotriva tancului nu se merge nici cu pistolul, nici cu grenada de mana, nici cu baioneta. Impotriva colosului urias nu poti merge cu inteligenta ta, cu experientata ta nici cu anii acumulati pe calea pocaintei. Impotriva uriasului se merge in Numele Celui ce la biruit pe lemnul din Golgota. Impotriva scamatorului se merge in Numele Celui care l-a invins pe propriul teritoriu, in timpul celor 3 zile cand Hristos a predicat evanghelia celor din mormant. Impotriva Satanei se merge in Numele Celui care este viu in vecii vecilor, Domnul Domnilor si Imparatul Imparatilor. El are toata puterea sa ma protejeze si sa te protejeze si sa te imbrace cu toata armatura necesara. Incolo fratilor, intariti-va in Domnul si in puterea tariei Lui. Imbracati-va cu toata armatura lui Dumnezeu ca sa puteti tinea piept impotriva uneltirilor diavolului. Efeseni 6:10-11

Satan poate fi puternic dar nu intr-atat de puternic incat sa invinga vointa noastra atunci cand ne impotrivim lui tare in credinta. .caci diavolul pacatuieste de la inceput. Fiul lui Dumnezeu S-a aratat ca sa nimiceasca lucrarile diavolului. 1 Ioan 3:8. Sfarsitul lui va fi petceluit atunci cand se va arata Hristos in slava S-a cu miile de ingeri. Si diavolul care-i insela, a fost aruncat in iazul de foc si de pucioasa unde este fiara si prorocul mincinos. Si vor fi munciti zi si noapte in vecii vecilor. Apoc. 20:10.

In incheiere sa ne reamintim de cele trei etape ale diavolului.

#1.El este venit din cer si este de origine divina dar nu si-a pastrat originea.

#2. Lucrarea lui pe pamant este una de inselare si sa acapareze pe cat mai multi de partea lui

#3. Sfarsitul lui este inevitabil si el stie aceasta, in zilele de pe urma va fi invins inca o data dar definitiv. Amin

Subscribe
Notificari despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile