Problema Dărniciei – Educație Financiară în familia Creștină – Cristi Boariu. Partea 3

Predica este din pasajul Evangheliei dupa Luca 12:16.

Educatia financiara din punct de vedere Biblic lipseste din adunare. Maturitatea unui om spiritual se vede si in modul in care isi administreaza partea financiara. Banul poate fi o binecuvantare dar banul poate fi si un blestem. Nu banul e problema ci caracterul celui care administreaza.

Credinta nu inseamna sa faci totul praf spunand ca tu traiesti prin credinta. Exemplu cu Iosif in Egipt nu este prin faptul ca, in cei 7 ani de belsug se desfatau, ci au administrat totul bine.

Daca eu ca si parinte nu voi fi responsabil si copii vor fi la fel. E bine sa ai un fond de economii pentru situatii neprevazute pentru ca sa nu intri in datorii. Dumnezeu zice, ca cine aduce multumiri ca jertfa acela ma proslaveste. Psalmul 50:15 spune acest lucru ca apoi in ziua necazului cand Dumnezeu va fi chemat, El iti va raspunde. Exemplul sacrificiului a multumirii este Ana. L-a luat pe Samuel si la dus la templu. A fost o jertfa cu cost, cu rupere de inima.

1. De ce trebuie sa fac milostenie si darnicie? pentru ca Domnul imi cere acest lucru.

Asa cum este mentionat in Maleahi 3:10. Dumnezeu zice: “pune-ma pe primul loc si vei vedea daca nu te voi binecuvanta“. In Vechiul Testament zeciueala era obligatoriu, in Noul Testament nu este obligatoriu ca forma, este obligatoriu ca si continut, ca principiu.

Dumnezeu vrea in Noul Testament ca tot ceea ce facem sa facem din inima nu din obligatie. Legea da a zecea partea, dragostea le da pe toate. Fa din zeciueala un principiu nu o obligatie, incepe cu asta. Ar trebuii sa fie primii bani care pleaca pentru Domnul, nu dupa ce ai platit alte cheltuieli. Dumnezeu zice Izraelitilor, primul nascut mi-l dai mie, primul nu unul dintre cei multi. Era un act al credintei. Dumnezeu rasplateste credinta, spune Evrei 11.

2. De ce trebuie sa ma jertfesc? pentru ca in felul acesta seaman cu Dumnezeu.

Ioan 3:16 spune ca Dumnezeu a dat 100% pentru noi. Noi cat dam? Dragostea nu se castiga prin faptul de a cere ci prin a oferi. Aproape de fiecare data unde vorbeste Biblia despre a da nu spune sa dati, ci ”sa aduceti”. Exista o lista de versete care spune ”aduceti”. De ce? pentru ca, Isus Hristos ne-a facut manageri a ceea ce ne da El. Tot ceea ce avem, este de la Dumnezeu, nu prin intelepciunea noastra.

3. Cum ar trebui sa facem darnicia?

Si Bill Gates a dat sute de milioane de euro si e degeaba daca nu se pocaieste. Isus nu se uita la cat dai ci la cat iti ramane dupa ce dai.

In primul rand, cand dai zeciuala, trebuia sa o faci din toata inima. Daca vi la mine acasa si iti pun sa mananci dar intr-o farfurie murdara, vei manca? nu. Dar de ce ma jignesti, mancare e buna m-am pregatit. Pentru ca mancarea buna nu rezolva curatia.

Jertfa lui Cain nu a fost primita din cauza trairii, a curatiei. Proverbe 21:7. Jertfa celor rai este o scarba inaintea Domnului. Ascultarea face mai mult decat jertfele si pazirea Scripturii.

4. Cum ar trebui sa dau Domnului? cu mare atentie la calitate.

Daca te duci la cineva sai dai un dar, unui dregator. Spune Biblia tu duci cu ceva invechit? nu, te duci cu ceva nou. Si atunci tu dai Domnului vechituri? Pavel zicea, am de toate si m-am imbogatit de cand am primit ”un miros de buna mireasma”. Daca ar fi fost o geaca rupta, credeti ca mai zicea asa Pavel?

4. Cum ar trebui sa dau Domnului? cu mare bucurie.

2 Corinteni 9:7 ”Fiecare sa dea cum a hotarat in inima lui”. Rasplatirile noastre vor fi in functie de jertfa noastra. O mama care a plimbat un caine nu va primi rasplatirea ca o mama care a crescut 7 copii. Domnul contabilizeaza si un pahar de apa.

5. Cum ar trebui sa dau? cu zero interes.

Milostenia se face fara ca sa stie stanga de dreapta. Darnicia se face in grup organizat. Nu se pierde rasplata pentru ca se stie in grup dar nu in toata tara.

In incheirere, vreau sa va spun ca, interesaul este cand dau nu sa fiu laudat, ci Domnul sa fie slavit. Matei 5:16 – ca ei sa vada. Nu mai e milostenie, e darnicie. Numele vostru e ascuns, doar darnicia e auzita. Pentru ca sa vada si sa slaveasca pe Domnul, asta e scopul.

”Tot ce faci pentru tine va trece, ce faci pentru Domnul va ramane”

Subscribe
Notificari despre
guest
0 Comentarii
Feedback-uri în linie
Vezi toate comentariile